Muffins & Gebakjes

Zondag Bakdag: Speculaasmuffins

Oké, we moeten het even over speculaas hebben. Dat is toch té lekker? Ik lust echt zo goed als alle vormen van speculaas. De dunne krokante koekjes, de dikkere, zachte varianten, die met nootjes en zelfs die met marsepein, ook al vind ik marsepein niet lekker. Ik lust het super graag in verschillende recepten, waaronder zeker ook deze speculaasmuffins.

Natuurlijk, ik MOET als rasechte Hasselaar gewoon graag speculaas eten. Want eerlijk is eerlijk, nergens vind je betere speculaas dan in Hasselt. Zo van die dikke, heerlijke stukken zachte speculaas. Yes, please! Ik eet me er rond Sinterklaas vaak een beetje ziek van, waardoor ik even in een overdosis fase zit, maar meestal kan ik er na een paar maanden weer tegen en tegen dat de Sint opnieuw in het land is ben ik weer helemaal klaar voor mijn overdosis.

Nu, met speculaas kan je ook veel andere dingen doen. Ik gebruik het regelmatig als bodem voor een taart of als crumble over een mousse of ijsje. Om natuurlijk te zwijgen van die verrukkelijke speculaaspasta. Beste uitvinding ooit, of niet? Vandaag gaan we voor iets anders, we gaan er namelijk muffins van maken: speculaasmuffins dus. Te goed, hoor!

Benodigdheden, voor 12 speculaasmuffins:

280 g patisseriebloem

120 g lichtbruine suiker

3 tl speculaas kruiden

1 tl kaneel

1 tl kardemom

2 tl bakpoeder

130 g boter, gesmolten

2 eieren

250 ml havermelk (andere melk kan ook)

100 g speculaaskoekjes + 4-6 extra

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt de boter in de microgolfoven en zet apart. Zeef de bloem en doe deze in een grote mengkom samen met het bakpoeder, de bruine suiker, de speculaaskruiden en de kaneel en kardemom.

Meng in een andere kom de gesmolten boter met de melk en de eieren. Voeg dit vervolgens toe aan de kom met droge ingrediënten en meng met een houten spatel tot één geheel.

Breek de 100 g speculaaskoekjes in stukjes. Dit mogen stukjes van verschillende groottes zijn. Meng deze stukjes onder het beslag en giet het beslag in je muffinvormpjes.

Verkruimel als laatste nog 4 à 6 koekjes in grove kruimels en verdeel deze over de muffins. Duw de stukjes een beetje in de speculaasmuffins zodat ze na het bakken er niet af vallen.

Zet 25 minuten in de oven. Prik er nadien even in om te zien of ze gaar zijn en laat ze volledig afkoelen voordat je ervan eet.

Super lekkere en kruidige speculaasmuffins. Zeker het proeven waard!

Enjoy,

Laurence

Pssst, zin gekregen in speculaas? Check hier dan zeker al mijn receptjes met speculaas!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Speculaasmuffins

As Cooked By Ginger
Heerlijke, kruidige speculaasmuffins met extra speculaas on top. Crunchy, zacht, smaakvol,.. Het heeft alles wat een muffin nodig heeft!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Gebak
Keuken Belgisch
Porties 12 muffins

Ingrediënten
  

  • 280 g patisseriebloem gezeefd
  • 120 g lichtbruine suiker
  • 3 tl speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl kardemom
  • 2 tl bakpoeder
  • 130 g boter gesmolten
  • 2 eieren
  • 250 ml havermelk (andere melk kan ook)
  • 100 g speculaaskoekjes
  • 6 extra speculaaskoekjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de bloem met het bakpoeder, bruine suiker, speculaaskruiden, kaneel en kardemom.
  • Meng apart de melk en eieren met de gesmolten boter. Klop stevig los met de garde en giet het bij de droge ingrediënten. Meng tot één geheel met een houten spatel.
  • Breek de 100 g speculaaskoekjes in stukken van verschillende grootte en meng ze onder het beslag.
  • Steek muffinvormpjes in de muffinplaat en verdeel het deeg over de 12 vormpjes.
  • Breek de 6 speculaaskoekjes in stukjes en strooi ze over de muffins. Druk ze lichtjes in het deeg.
  • Bak 25 minuten en laat afkoelen. Smakelijk!
Trefwoord Muffins, Speculaas

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept