Healthy,  Muffins & Gebakjes

Zondag bakdag: Black bean brownies

Ken je dat gevoel, wanneer je experimenteert met een gebakje en je er niet al te zeker over bent en het dan uiteindelijk superlekker blijkt te zijn? Nee? IK DUS WEL! Want bij dit gebakje had ik toch zo mijn twijfels. Ik had al vaker gehoord over brownies gemaakt van zwarte bonen. Ik was een beetje sceptisch, maar toch ook heel erg nieuwsgierig. Mijn nieuwsgierigheid won, dus ik sloeg aan het bakken en…

Wat een resultaat!

IMG_4351

Ik kan er ondertussen niet van af blijven. Normaal deel ik gebak altijd uit, voornamelijk de collega’s van de husband mogen vaak met de buit gaan lopen, maar deze keer zorgde ik er toch voor dat ik alles in hapklare porties sneed en snel in de diepvries deed zodat ik er om de zoveel helemaal zelf van kon genieten. Egoïstisch, hé? Maar dat kan me niet schelen, want happy as a hippo ben ik iedere keer ik beslis er van eentje te genieten. Plus, je kan dat genieten best wel guiltfree doen. Met de zwarte bonen, rauwe cacao en gebrek aan bloem, boter en geraffineerde suiker, is het best wel een gebakje om zorgeloos van te genieten. Ze vullen ook stevig, waardoor je minder snel geneigd bent er een tweede van te nemen.

IMG_4346

Geweldig, dat zijn ze! Test ze zelf maar eens en houd me op de hoogte. Ik ben nieuwsgierig naar jullie mening. PS: Ze zijn super gemakkelijk te maken. Dat ook nog eens, alleen maar voordelen 😉

IMG_4345

Benodigdheden, voor ongeveer 16 brownies:

2 blikken zwarte bonen (480 g uitgelekt gewicht – ik gebruik die van Bonduelle)

3 eieren

80 g kokosolie, gesmolten

30 g rauw cacaopoeder (je kan gewone gebruiken, maar hier zit meer suiker in)

120 ml ahornsiroop

1 tl vanilleextract

70 g gehakte walnoten

70 g chocoladedruppels

snufje zeezout

Afwerking: 60 g rauw cacaopoeder, 60 g kokosolie

IMG_4348

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Neem de foodprocessor erbij en voeg er de bonen, eieren, kokosolie, cacaopoeder, vanille, ahornsiroop en zout aan toe. Mix tot een glad geheel en doe het beslag in een mengkom. Voeg de walnoten en chocoladedruppels toe en meng.

IMG_4350

Neem er een bakvorm van 20 x 20 cm bij en vet deze in. Giet het beslag erin en zet het geheel in de oven voor 35 minuten. Prik er nadien even in, er mag geen beslag meer aan je prikker hangen.

Laat afkoelen en werk dan af door het cacaopoeder en de kokosolie samen te smelten op het vuur en over de brownies te gieten. Zet het geheel in de koelkast zodat de chocoladelaag kan opstijven en snijd dan in vierkantjes. Je kan ze een 4-tal dagen in de koelkast bewaren en een paar maanden in de diepvries.

IMG_4347

Ik vries ze altijd in en laat ze op het aanrecht ontdooien, ze zijn nog perfect van smaak en textuur dan.

Veel bakplezier. Zo genieten!

IMG_4349

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *