Chocolade,  Feestdagen,  Koekjes

Kerstdiner: Kerstkoekjes

Een paar dagen geleden verschenen de heerlijke truffels met bresiliennenootjes op de blog. Perfect om tijdens het kerstdiner bij de koffie te serveren, samen met deze lekkere koekjes. Ze zien er bovendien mooi en feestelijk uit. Een waardige afsluiter van een gezellig kerstfeest. Plus, ik bak gewoon super graag koekjes en dit is het perfecte excuus om er nog eens voor te gaan.

Zelf ben ik niet zo van de versiering. Een koekje versierd met een suikerlaagje waar een kerstman op staat de pronken die een cadeautje aan een kindje geeft, ga je hier dus niet vinden. Véél te moeilijk. Een koekje gedipt in een grote hoeveelheid chocolade, dat wel! Ikzelf maakte ze glutenvrij, maar je kiest natuurlijk zelf wat je daarmee doet.

unnamed-6

Benodigdheden, voor ongeveer 25 koekjes (afhankelijk van de grootte):

250 g (glutenvrije) bloem

200 g boter

1 tl (wijnsteen)bakpoeder

100 g suiker

2 eidooiers

1 zakje vanillesuiker

unnamed-8

Bereiding:

Snijd de boter in blokjes en laat zacht worden. Zeef de bloem boven een grote mengkom en voeg alle ingrediënten toe. Meng totdat het een mooie deegbal wordt. Rol de deegbal in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Bestrooi je werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve cm tot een cm. Neem een sterretjesvorm (aah ja, het is kerstmis) en steek met het vormpje de koekjes eruit. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en zet 10-15 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen.

Doe ongeveer 100 g chocolade in een mok met een scheutje melk en zet in de microgolfoven. Roer om de 30 seconden. Als je chocolade te lopend is, voeg je nog wat extra chocolade toe. Het moet relatief dik zijn.

Dip de koekjes één voor één voor de helft in de chocolade (dat mag gerust een dikke laag zijn) en leg ze terug op het bakpapier. Strooi er meteen wat bresiliennenootjes over zodat deze goed blijven plakken.

Laat de chocolade volledig opdrogen. Ik zette de plaat met koekjes een half uurtje buiten en de klus was geklaard. Je kan ze ook in de koelkast zetten. Bewaar de koekjes in de koelkast en smullen maar. Je moet ze niet op voorhand uitleggen, maar gewoon meteen voor het serveren pas uit de koelkast halen.

Geniet ervan!

unnamed-7

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.