Fruit,  Koekjes

Citroenkoekjes met maanzaad

Hallo, hallo! Het is een mooie dag vandaag, want het is ‘Zondag Bakdag’ en zondag bakdag betekent dat ik een lekker receptje heb voor jullie. Namelijk deze heerlijke citroenkoekjes met maanzaad. Joepie! Jullie weten ondertussen wel dat ik niet zo van de te ingewikkelde gebakjes ben en dat ik het graag simpel houd. Koekjes, muffins en cake. Meer moet dat toch niet zijn?

Vandaag gaan we dus nog eens voor een simpel zandkoekje, maar wél met een twist. Want we gaan er citroen en maanzaad aan toevoegen. Een populaire combinatie en nu snap ik wel waarom. Om het op zijn Limburgs te zeggen: Lekker, eeeecht lekker.

Benodigdheden, voor ongeveer 14 citroenkoekjes:

220 g bloem

90 g suiker

2 el maanzaad

1 tl bakpoeder

120 g boter, zacht en in blokjes

1 ei

zeste van 1/2 citroen

sap van 1/2 citroen

1 zakje vanillesuiker

snuf zout

Bereiding:

Klop met de elektrische garde de boter, suiker en vanillesuiker op tot een stevig mengsel. Voeg het ei toe, samen met de citroenzeste en het citroensap.

Meng in een aparte kom de gezeefde bloem met het maanzaad, bakpoeder en een snufje zout. Voeg dit toe aan het botermengsel en kneed het eronder. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het een uurtje rusten in de koelkast.

Bestrooi je werkvlak met voldoende bloem en kneed je deeg even los. Verdeel in ongeveer 14 stukjes en rol er balletjes van. Leg deze op een vel bakpapier op de bakplaat en druk plat met je handen.

Bak 12 minuten of totdat de koekjes lichtjes goudbruin zijn aan de randjes.

Laat volledig afkoelen en serveer.

Tips:

  • De koekjes zijn heerlijk met een tasje (citrus)thee.
  • Velen vinden het deeg meer gelijken op een dikke, stevige botercrème. Dat komt omdat we de boter er zacht bij doen, daarom is het absoluut belangrijk om het deeg een uur te laten rusten/opstijven in de koelkast. Zo wordt de boter terug hard en het deeg makkelijk handelbaar én enkel op deze manier krijg je de perfecte koekjes.
  • Bebloem je handen om het deeg uit je mengkom te nemen en wikkel het deeg in plastic folie OF leg het op een bebloemd bordje.
  • Het maanzaad zorgt voor een extra crunch en hartige toets aan je koekje. Je kan het maanzaad weg laten, maar ik raad aan het er zeker in te doen.

Veel bakplezier!

Laurence

Dol op citroen? Check dan zeker eens deze overheerlijke citroenrepen die ook nog eens super leuk zijn om te maken. Of misschien kan je deze citroen-yoghurtcake eens maken, hij is verrukkelijk! Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Citroenkoekjes met maanzaad

As Cooked By Ginger
Heerlijke, boterachtige citroenkoekjes met maanzaad. Een subtiel aanwezige citroensmaak gecombineerd met vanille en hartig maanzaad, hemels!
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Gebak
Keuken Belgisch
Porties 14 citroenkoekjes

Equipment

  • Oven
  • Keukenmachine of elektrische garde

Ingrediënten
  

  • 120 g boter zacht, in blokjes
  • 90 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • zeste 1/2 citroen
  • sap 1/2 citroen
  • 220 g patisseriebloem gezeefd
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 el maanzaad
  • snuf zout

Instructies
 

  • Klop de boter, suiker en vanillesuiker op in de keukenmachine of met de elektrische garde.
  • Voeg het ei, citroenzeste en -sap toe en mix opnieuw.
  • Meng apart de bloem, bakpoeder, maanzaad en zout en voeg vervolgens toe aan de botermengeling. Kneed tot één geheel.
  • Bebloem je handen en leg het deeg op een bebloemd bord of wikkel in plasticfolie. Zet 60 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bebloem je werkvlak.
  • Kneed het deeg even los en verdeel in ongeveer 14 stukjes. Rol balletjes en leg ze op een vel bakpapier op de bakplaat. Druk plat met je handen en bak vervolgens 12 minuten of totdat de randjes lichtjes goudbruin beginnen te worden.
  • Laat volledig afkoelen en serveer!
Trefwoord Citroen, Koekjes, Maanzaad

8 Comments

  • Heleen

    Hallo Laurence, ik heb het deeg net gemaakt en het heeft bij mij de structuur van een botercreme. Ik vroeg me af of dit wel de bedoeling is ? Want ik kan er zo natuurlijk niet echt een ‘bol’ van maken.
    Het deeg smaakte wel super goed, dus hopelijk lukken de koekjes 🤤

    • As Cooked By Ginger

      Hoi Heleen,
      Je zou wel een stevige deegbal moeten kunnen vormen van dit deeg.
      Het klinkt alsof er teveel boter en te weinig bloem in zit. Normaal zouden de verhoudingen moeten kloppen, maar je kan altijd extra bloem toevoegen. Eventueel tijdens het uitrollen van je deeg ook regelmatig bloem op je werkvlak en op je handen en het deeg en zo herhalen tijdens het uitrollen om plakken te vermijden en het deeg wat ‘droger’ te maken. Als het echt één en al boter is, zullen je koekjes ook gewoon smelten in de oven. Laat je me even weten of het gelukt is?
      Veel succes!
      Laurence

      • Heleen

        Ik denk dat ze nog wel redelijk gelukt zijn. Ze zijn gelukkig niet gesmolten in de oven. Het zijn zachte zandkoekjes geworden. Ze zijn wel helemaal niet zo bruin geworden..
        Ze smaken wel heel erg goed, doosje is al bijna leeg 🤣

  • Mieke

    Hey,
    Vandaag dit voor de tweede keer proberen maken.
    Deeg vormt inderdaad geen bol, is heel plakkerig en zoals Heleen zegt meer structuur van botercrème. Had ik de vorige keer ook voor. Toen met gewone mixer gemaakt nu met keukenrobot, maakt alleszins geen verschil.
    Smaken zitten wel heel goed.
    Nu in de over, eens benieuwd wat het wordt ☺️

    • As Cooked By Ginger

      Hey Mieke,
      Onder de reactie van Heleen geef ik een hele uitleg met oplossingen, maar ik zet het nu sowieso in de planning om ze opnieuw te maken zodat ik zeker ben dat de verhoudingen boter/bloem wel goed zitten. Bedankt om het ook even te laten weten! 🙂
      Hopelijk zijn de koekjes lekker geworden 🙂
      Groetjes,
      Laurence

  • Fien

    Hey Laurence!

    Ik maakte deze gisteren. Ik had ook het probleem dat het een soort botercrème was of dat het toch te slap was om tot een bal te rollen. Ik heb er dan nog redelijk wat bloem bij gedaan en toen lukte het wel.
    Ze moesten dan ook wel 5 minuten langer in de oven bij mij opdat ze wat bruin en knapperig zouden worden.
    Maar het waren wel topkoekjes, superlekkere smaak! 😀

    Groetjes,
    Fien

    • As Cooked By Ginger

      Hoi Fien,
      Bedankt om het te laten weten. Ik heb de koekjes ondertussen zelf opnieuw gemaakt en ervaarde niet meteen hetzelfde probleem.
      Het is zeker belangrijk dat het deeg een uur de koelkast in gaat zodat de boter weer kan opstijven en je stevige koekjes kan rollen. Dat gezegd zijnde, heb ik de verhoudingen en werkwijze een beetje aangepast zodat het makkelijker is om de koekjes te maken. Nu zou het helemaal goed moeten zijn 🙂 Bedankt voor je reactie!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept