Fruit,  Koekjes

Zondag Bakdag: Citroenkoekjes met maanzaad

Hallo, hallo! Het is een mooie dag vandaag, want het is ‘Zondag Bakdag’ en zondag bakdag betekent dat ik een lekker receptje heb voor jullie. Joepie! Jullie weten ondertussen wel dat ik niet zo van de te ingewikkelde gebakjes ben en dat ik het graag simpel houd. Koekjes, muffins en cake. Meer moet dat toch niet zijn?

Vandaag gaan we dus nog eens voor een simpel zandkoekje, maar wél met een twist. Want we gaan er citroen en maanzaad aan toevoegen. Een populaire combinatie en nu snap ik wel waarom. Om het op zijn Limburgs te zeggen: Lekker, eeeecht lekker.

Benodigdheden, voor ongeveer 14 koekjes:

180 g bloem

80 g suiker

2 el maanzaad

1 tl bakpoeder

120 g boter, zacht en in blokjes

1 ei

zeste van 1/2 citroen

sap van 1 citroen

1 zakje vanillesuiker

snuf zout

Bereiding:

Klop met de elektrische garde de boter, suiker en vanillesuiker op tot een stevig mengsel. Voeg het ei toe, samen met de citroenzeste en het citroensap.

Meng in een aparte kom de gezeefde bloem met het maanzaad, bakpoeder en een snufje zout. Voeg dit toe aan het botermengsel. Rol tot een bal, wikkel in plasticfolie en laat het een uurtje rusten in de koelkast.

Rol nadien het deeg uit en steek er koekjes uit. Leg op een bakplaat en zet 12 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

Laat volledig afkoelen zodat de koekjes hard kunnen worden en geniet er dan van. Heerlijk met een tasje thee.

Veel bakplezier.

Laurence

4 Comments

  • Heleen

    Hallo Laurence, ik heb het deeg net gemaakt en het heeft bij mij de structuur van een botercreme. Ik vroeg me af of dit wel de bedoeling is ? Want ik kan er zo natuurlijk niet echt een ‘bol’ van maken.
    Het deeg smaakte wel super goed, dus hopelijk lukken de koekjes 🤤

    • As Cooked By Ginger

      Hoi Heleen,
      Je zou wel een stevige deegbal moeten kunnen vormen van dit deeg.
      Het klinkt alsof er teveel boter en te weinig bloem in zit. Normaal zouden de verhoudingen moeten kloppen, maar je kan altijd extra bloem toevoegen. Eventueel tijdens het uitrollen van je deeg ook regelmatig bloem op je werkvlak en op je handen en het deeg en zo herhalen tijdens het uitrollen om plakken te vermijden en het deeg wat ‘droger’ te maken. Als het echt één en al boter is, zullen je koekjes ook gewoon smelten in de oven. Laat je me even weten of het gelukt is?
      Veel succes!
      Laurence

      • Heleen

        Ik denk dat ze nog wel redelijk gelukt zijn. Ze zijn gelukkig niet gesmolten in de oven. Het zijn zachte zandkoekjes geworden. Ze zijn wel helemaal niet zo bruin geworden..
        Ze smaken wel heel erg goed, doosje is al bijna leeg 🤣

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *