Koekjes

Zondag Bakdag: Chia-hazelnoot koekjes

Koekjes, koekjes, koekjes. Eén van mijn favoriete zaken om te bakken. Waarom? Omdat het meestal niet al te moeilijk is. Eén kom, je ingrediënten, mengen maar, oven in en klaar. Uitgebreide taarten met frostings en bloemetjes en suikerparels en,… zijn minder mijn ding. Te moeilijk, plus ik eet liever een koekje dan een stuk gâteau.

Over deze koekjes gesproken,.. deze zijn ontstaan uit een proces van ‘trial & error’. Ik geloof dat ik ze drie of vier keer heb proberen te maken voor ze goed zaten. Zoveel voldoening toen ik ze eindelijk had zoals ik ze wou hebben. Buiten het feit dat ze lekker zijn, zijn ze bloem- en glutenvrij, lactosevrij en vegan (dus zonder ei). Er kan van genoten worden door (zo goed als) iedereen, dus. Daar houd ik van! Zeker het proberen waard én ze zijn best zo ongezond nog niet!

IMG_4399

Benodigdheden, voor 10-12 koekjes:

140 g hazelnoten

50 g pecannoten

2 el chiazaad

4 el ahornsiroop

1 zakje vanillesuiker of scheutje vanilleextract

30 g kokosolie

1 tl kaneel

1 el chocolate chips

snufje zout

1 el lijnzaad + 2 el water

IMG_4401

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Begin door het water toe te voegen aan het lijnzaad en dit even aan de kant te zetten zodat het kan binden. Doe vervolgens de noten in de blender en pulseer tot een fijn meel. Doe het in een mengkom en voeg de vanillesuiker, kaneel, het chiazaad en zout toe.

Smelt de kokosolie op het vuur en voeg de ahornsiroop alvast toe aan de droge ingrediënten. Wanneer de kokosolie gesmolten is, voeg je deze toe aan de rest. Meng totdat alle droge ingrediënten nat zijn. Voeg vervolgens het lijnzaad met water toe (dient als ei-vervanger) en meng. Doe er als laatste nog de chocolate chips bij en meng.

IMG_4402

Neem de bakplaat en leg er een vel bakpapier op. Rol balletjes van het deeg. Gebruik per koekje ongeveer een eetlepel deeg. Duw de balletjes een beetje plat en zet de koekjes vervolgens 12 minuten in de oven.

De koekjes mogen in het midden gerust nog een beetje rauw zijn, aangezien er geen ei in zit. Ik vind het zelfs extra lekker zo. Je kan de koekjes tussen de 10-15 minuten inzetten afhankelijk van wat je graag wilt, maar ga zeker na 10 minuten eens kijken of de randjes niet aan het aanbranden zijn.

Een kopje koffie erbij en het enige dat je dan nog moet doen (als je geen blogger bent en nog duizend foto’s moet trekken), is genieten!

IMG_4398

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *