Cake & Taart,  Feestdagen

Kerstdiner: Veenbessencake met citroenglazuur

Oh ja, hoor! We zijn bij het dessert aanbeland. Toch ook wel een belangrijk onderdeel van een menu voor mij. Af en toe eens een lekkere cake bakken is gewoon zo gezellig. Zeker in de winter. Als het buiten erg koud is en het regent of sneeuwt en je dan binnen een cake kan bakken die het hele huis lekker laat ruiken. Heerlijk, toch?

Voor het dessert, besloot ik in het veenbessen-thema te blijven. Veenbessen zijn zo typisch kerst en je kan er zoveel dingen mee doen. Een veelzijdig vruchtje, dat staat vast. Dus ik gebruik ze alvast ook in mijn dessertje, dat stiekem erg lekker is.

IMG_8875

Benodigdheden:

340 g veenbessen, verse (al denk ik dat diepvries ook kan)

80 g + 120 g boter (aparte porties van maken)

115 g donkerbruine suiker

340 g speltbloem (of andere bloem naar keuze)

2 tl (wijnsteen) bakpoeder

1/2 tl zout

1/2 tl gemberpoeder

1 tl kaneel

280 g suiker

3 eieren (grote)

1 el sinaasappelzeste

120 ml (lactosevrije) natuuryoghurt

60 ml (lactosevrije) melk

IMG_8868

Bereiding:

Verhit een sauspan op middelhoog vuur en voeg er de 80 g boter en de bruine suiker aan toe. Roer totdat de boter gesmolten is en het geheel kookt. Dan even stoppen met roeren en een halve minuut laten pruttelen. Giet het in een lichtjes ingevette cakevorm en verdeel er meteen de veenbessen over. Druk de veenbessen een beetje aan. Deze laag is alvast klaar, dus kunnen we aan de cake beginnen.

IMG_8873

Verwarm de oven voor op 180°C.

Zeef de bloem en meng deze met het bakpoeder, zout, kaneel en gember. Zet apart en neem er een andere kom bij. Neem ook de elektrische garde erbij. Als je dit niet hebt, moet je gewoon extra goed je best doen met de gewone garde. Doe de 120 g boter in een kom en klop op met de garde. Voeg de suiker toe en klop opnieuw op. Voeg nu de eieren toe en mix opnieuw. De elektrische garde mag nu weg en nu mag je met een houten spatel verder werken. Voeg de sinaasappelzeste en de yoghurt toe en meng. Voeg de droge ingrediënten toe en meng tot een mooi geheel. Giet de melk er nog bij en meng nog een laatste keer.

IMG_8870

Giet het deeg over de veenbessen. Strijk glad en zorg dat het deeg gelijk verdeeld is. Zet zo’n 45-50 minuten in de oven (prik er na 45 min even in). Nadien laat je de cake afkoelen en ga je vervolgens met een warm mes even langs de randjes voor je de cakevorm losmaakt. Wanneer de cake volledig afgekoeld is, kan je aan het glazuur beginnen.

Schep ongeveer 4-6 el bloemsuiker in een kommetje en doe er om te beginnen 1 tl citroensap toe. Meng goed en bekijk dan de dikte even. Is het niet echt lopend, doe je nog wat citroensap erbij, is het té lopend, voeg je wat extra suiker toe.

IMG_8874

Sprenkel het glazuur over de cake en je cake is helemaal klaar. Zo’n feestelijk exemplaar! Ik ben er helemaal weg van!

Je kan hem zo serveren, ofwel snijd je er een klein stukje af en serveer je hem met citroen- of sinaasappelsorbet of een bolletje vanilleijs. Hmmm!

Smakelijk!

IMG_8871

 

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *