Cake & Taart,  Fruit

Zondag bakdag: Citroen-yoghurt cake

Wat een lekkere cake, deze citroen-yoghurt cake! Fluffy, smeuïg en zacht met een subtiele citroensmaak. Overgoten met een lekker citroenglazuur en afgewerkt met wat citroenzeste. Lekker, écht lekker (insert Limburgs accent). Het maanzaad dat in de cake zit, zorgt voor een extra leuke toets. 

Ik liet de cake aan de buren proeven – een extra checkske kan nooit kwaad – en de cake kon zowel groot als klein bekoren. Dàt hoor ik nu eens graag, se. Zullen we eraan beginnen? 

Benodigdheden, voor 1 citroen-yoghurt cake

Voor de cake:

300 g bloem

280g suiker

2 zakjes vanillesuiker

300 g sojayoghurt

3 eieren

175 ml zonnebloemolie

2 tl bakpoeder

1 snufje zout

de zeste en het sap van 1 citroen

2 el maanzaad

Voor de afwerking:

150 g bloemsuiker

4 el citroensap

zeste van 1/2 citroen

Bereiding:

Verwarm de oven op 180°C.

Meng de suiker, de vanillesuiker en de eieren tot een schuimig, gelig beslag. Voeg vervolgens de yoghurt toe en meng. Hierna giet je er de zonnebloemolie bij en meng je alles tot een mooi geheel.

Voeg de zeste en het sap van de citroen toe. Meng, zeef de bloem boven de kom en voeg er meteen ook het bakpoeder en zout aan toe. Meng tot één glad geheel. Voeg het maanzaad toe en roer een laatste keer goed door.

Vet een langwerpige cakevorm in, leg er eventueel een stukje bakpapier in om het ontvormen te vergemakkelijken en stort het beslag in de vorm. Bak 50 minuten of totdat je prikker er proper uitkomt.

Laat de cake volledig afkoelen en ontvorm. Meng de bloemsuiker met het citroensap – voeg het sap lepel per lepel toe en meng tussendoor, stop wanneer je de gewenste dikte bereikt hebt – en giet over de cake. Werk af met wat extra citroenzeste.

Héérlijk genieten.

Enjoy your sunday!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Zin in meer lekkers? Check zeker eens alle andere soorten cake en taart die ik voor jullie in petto heb.

Citroen-yoghurt cake

As Cooked By Ginger
Een zachte, lichte en fluffy citroen-yoghurt cake afgewerkt met citroenglazuur en citroenzeste. Veel citroen dus, zonder overheersend te zijn want deze cake is absoluut verrukkelijk!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Rusttijd: 60 minuten 15 minuten
Totale tijd 2 uur 25 minuten
Gang Gebak
Keuken Belgisch
Porties 10 porties

Equipment

  • Langwerpige bakvorm

Ingrediënten
  

Voor de cake

  • 300 g patisseriebloem
  • 280 g suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker = 16 g
  • 300 g sojayoghurt
  • 3 eieren
  • 175 ml zonnebloemolie
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 snufje zout
  • 1 citroen zeste en sap
  • 2 el maanzaad

Voor de afwerking

  • 150 g bloemsuiker
  • 4 el citroensap
  • zeste 1/2 citroen

Instructies
 

Voor de cake

  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Meng de suiker, vanillesuiker en eieren tot een schuimig beslag.
  • Voeg de yoghurt toe en meng.
  • Voeg de zonnebloemolie toe en meng tot één glad geheel.
  • Voeg de zeste en het sap van de citroen toe, samen met de gezeefde bloem, bakpoeder en zout. Meng.
  • Voeg als laatste het maanzaad toe en meng nog één keer door.
  • Giet het beslag in een ingevette langwerpige cakevorm (leg er eventueel een bakpapier in) en bak 50 minuten of tot een prikker er droog uitkomt. Laat vervolgens volledig afkoelen.

Voor de afwerking

  • Ontvorm de afgekoelde cake.
  • Meng de bloemsuiker met het citroensap. Voeg het sap lepel per lepel toe en meng steeds tussendoor. Stop wanneer je de gewenste dikte hebt en giet het over de cake.
  • Werk af met citroenzeste.

Notities

  • De meest gestelde vraag over deze cake: Kan ik ook andere yoghurt gebruiken? YES, ik maakte hem al met volle natuuryoghurt en dat kan ook perfect. Griekse yoghurt gaat de cake iets vaster van structuur maken dus ik raad de volle natuuryoghurt aan als je een alternatief zoekt. 
Trefwoord Cake, Citroen, Vanilleyoghurt

19 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept