Tips & Tricks

Het is restjesweek! Wat doe jij met jouw restjes?

Een tijdje geleden hield ik restjesweek, maar wat is dat nu? Wel, dat spreekt eigenlijk voor zich. Geen nieuwe boodschappen in huis halen, maar koken met de dingen die je nog in huis hebt. Veel dus… maar natuurlijk moet je al eens wat creatiever uit de hoek komen.

Waarom restjesweek?

Ik had het gevoel dat mijn huis boordevol eten lag, met een uitpuilende berging en diepvries. Mijn koelkast moest ook niet onderdoen, deze zat best nog vol en toch wou ik alweer richting winkel vertrekken om ingrediënten voor nieuwe blog-experimenten te gaan halen. NIET GOED BEZIG, GINGER. Ik spreek er nogal vaak over hier dat ik tegen voedselverspilling ben en mijn best doe om zo weinig mogelijk voeding te verspillen, maar ik betrapte mezelf er onlangs op, bij het schoonmaken van de koelkast, dat ik best wat heb moeten weggooien. Lees: 4 geopende potjes kappertjes, een volledige ongeopende pot graanmosterd, enkele pakjes mozzarella, beleg en wat groentjes. Ter mijn verdediging, fruit geraakt altijd op ten huize Ginger en groentjes werk ik zo goed als altijd op, tenzij ze echt beschimmeld zijn.

Wat had ik nog in huis?

Veel. Ik denk dat ik drie weken restjesweek had kunnen houden en nog best wel oké zou gegeten hebben.

  • In de koelkast: courgettes, een halve zak spinazie die op het randje was, komkommers, tomaten, kerstomaten, feta, yoghurt, citroenen, cheddar, mozzarella, paprika’s, lente-ui, radijzen, wortelen, prinsessenbonen
  • In de diepvries: scampi, kipfilets, gehakt, inktvis, soep, ijsjes, pompoen, rabarber, brood, granenrepen, black bean brownies, rode vruchten, erwtjes
  • In de berging: quinoa, bulgur, couscous, alle soorten pasta die je je maar kan bedenken, alle soorten bloem die je je maar kan inbeelden, verschillende soorten rijst, blikken kikkererwten, bonen in alle maten en vormen, tonijn uit blik, chocolade, zoete aardappelen, krieltjes, melk

IMG_7254

Wat kocht ik wel nog? Eerlijk is eerlijk.

Beleg, fruit en brood en gemengde sla voor de husband. Fruit voor mij (ik was zwanger en kon niet zonder mijn fruit overleven) en de rest voor de hubby voor zijn boterhammen op het werk en zijn salade tijdens zijn wacht.

Is dat niet schandalig veel?

Jawel, zoveel eten en zoveel restjes en dan nog boodschappen willen gaan doen. NOT OKAY! Deze methode ga ik dus vaker inlassen. En wat nog beter is? Er komen altijd de leukste gerechtjes uit! Volg maar even mee.

Gerechtjes

Ik maakte echt enkele toffe gerechtjes die evenzeer gesmaakt hadden dan wanneer het met alweer net gekochte producten zou klaargemaakt geweest zijn.

1. Courgettefrietjes met kipbrochettes en tzatziki

IMG_7104

Courgette is een groente die ik steevast in mijn koelkast heb liggen. Zelfs als ik er niks mee gepland heb, neem ik ze mee. Waarom? Het is goedkoop, gezond, lekker en multifunctioneel. Je kan er courgettenoedels van maken, soep van koken, in je pasta doen, grillen, frietjes van maken én, het blijft relatief lang goed. I-de-aal.

Kip heb ik ook altijd in de diepvries. Het is niet een product dat snel ontdooit en laat het nu toevallig zo zijn dat ik het erg vaak vergeet uit te leggen op voorhand. Waardoor ik het snel bij ga kopen en de filets in de diepvries dus blijven liggen. Klinkt dat herkenbaar?

Ook had ik nog een open potje Griekse yoghurt staan. De dressing was dus snel gekozen. Klik hier of op de titel voor het recept.

2. Wok met scampi en groentjes

IMG_7255

Wok, hét perfecte gerecht om restjes op te werken. Noedels heb ik altijd wel in huis en dan is het enkel nog een kwestie van de ‘op sterven na dood’ groentjes te redden en een nieuw leven te geven. Het receptje vind je hier.

3. Salade met feta

IMG_7493

Nog zo’n ‘alle restjes op maken’ gerechtje. Een salade met alles wat nog op moet. Zelfs als je geen sla meer hebt, kan je perfect nog een lekkere salade maken. Komkommer, kerstomaatjes, radijzen, wortel, augurkjes die al te lang open zijn, een blik tonijn, kikkererwten,… Noem maar op! Ik ging voor feta omdat ik nog een half pakje had liggen en het niet slecht wou laten worden.

4. Pasta met ricotta, spekjes en courgette

Spekjes heb ik ook altijd in mijn diepvries en ik had nog 3/4 van een potje ricotta staan omdat ik dit voor een opdracht had gebruikt. Ik mengde enkele pasta restjes onder elkaar om die kleine restjes pasta op te werken. Ik heb zeker 10 kleine zakjes pasta met nog een handje pasta in in mijn berging staan. Niet genoeg voor één persoon, maar als je ze mengt wel. Lekker pastaatje!

5. Quinoa met geroosterde groentjes

IMG_7492

Het is altijd handig om met een basis van quinoa (of bvb rijst) te werken en dan te kiezen voor geroosterde groentjes. Dat smaakt altijd! Soms zijn groentjes niet meer lekker om rauw te eten, dus kan je ervoor kiezen ze te roosteren. Zoete aardappel, aardappeltjes, kikkererwten, paprika, courgette, aubergine, wortel, broccoli,… zijn ideaal hiervoor. Met wat kruiden en olijfolie kom je al snel tot een smakelijk gerechtje.

6. Wortelwraps

Ik zou je willen vertellen dat ik een mooie foto en een lekker resultaat had, maar dat was niet het geval. Het kan niet altijd slagen, hé. Ik wou restjes wortel opwerken, maar helaas is het mengsel in de vuilbak beland. FAIL.

Tips & Tricks

Ik gaf ook enkele tips mee om restjes op te werken.

1.Fruit

Fruit dat bijna slecht wordt? Maar één antwoord: smoothies. Heb je teveel smoothie? Invriezen als ijsblokjes of in ijsvormpjes gieten.

IMG_7440.JPG

2. Eieren

Eitjes die bijna slecht zijn? Kook ze hard en ze gaan nog enkele dagen mee. Een perfect tussendoortje om dat hongertje te stillen zonder voor zoet te gaan. Ook lekker bij je salade of als toevoeging aan je lunch.

3. Rode kool

Een hele lekkere groente, maar eentje die groot is en voor restjes zorgt. Ik pekel ze altijd in een gesteriliseerde pot. Voor een halve rode kool doe je 200 ml ciderazijn en 75 g suiker in een mengkom. Je mengt dit met de garde totdat de suiker opgelost is en doet hier de rode kool slierten in (rode kool door de mandoline halen op voorhand). Pot afsluiten en je hebt zoetzure rode kool die nog een tijdje goed blijft. Heel lekker bij salades.

4. Kerstomaten

Kerstomaten die wat platter zijn? Doe ze in een ovenschotel met wat olijfolie, tijm of rozemarijn en eventueel wat balsamico. Zet ze een klein half uurtje in de oven en je hebt de lekkerste tomaatjes. Lekker als bijgerecht, afwerking van je soep, om bij je pasta te doen,…

5. Roosteren

IMG_6991

Veel groentjes kunnen geroosterd worden in de oven met wat olijfolie en kruiden. Ze hebben uiteindelijk een hele lekkere smaak en je kan er perfect een hele maaltijd van maken. Gebruik dan bvb quinoa of rijst als basis of gewoon nog wat salade en feta.

6. Soep

Vanzelfsprekend en iets dat veel mensen al doen. Soep, soep en nog eens soep. Perfect om restjes in te verwerken!

Zo, een heleboel tips, tricks en gerechtjes waar jullie hopelijk wat mee kunnen. Ik doe alvast nog eventjes door, want ik heb nog een hele berging en diepvries vol restjes waar ik wel wat mee kan.

Veel succes! Oh en psst, vergeet me niet te taggen als je één van de tips of gerechtjes gebruikt. Altijd leuk om te zien wat jullie er van maken!

Groetjes,

Laurence

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *