Maar dat is tof!

Winter BBQ met Weber

Op een dag kwam ik terug van de fitness en stond er een grote truck voor mijn huis. Ik dacht, oei? Komen ze mijn huis leeghalen? Wat ben ik vergeten te betalen? Zie ik ergens een deurwaarder? Staat mijn huis in brand? Huh, wie, wat, waar? Maar nee, hoor! Het was eerder positief, om niet te zeggen geweldig, nieuws. Het was de levering van de Weber barbecue. En niet zomaar een barbecue, maar de Limited Edition MasterTouch in de mooie rode kleur, inclusief een geweldige Dutch Oven, een aansteekset en een bijzettafeltje.

IMG_8478
De BBQ-heldin even aan het stikken in al haar onervarenheid en de rook. 

Helemaal euforisch dus, al ben ik zeker geen barbecue-heldin en kijk ik meestal toe hoe mijn papa, schoonbroer of man het vuur aanmaakt en het eten klaarmaakt. Deze keer ging ik er een keertje zelf voor, weliswaar met ondersteuning van de broer en de echtgenoot, maar hé, ik deed het ook een beetje zelf!

IMG_8482

Aangezien ik een gigantische Dutch Oven oftewel grote, superzware, stoofpot erbij kreeg, kon ik natuurlijk niet anders dan een geweldig lekker stoofpotje voor de hele familie klaar te maken. Ik moet zeggen, het was een beetje door steeds te proeven dat het gerecht tot stand gekomen is, al heb ik zeker ook voor jullie bijgehouden wat er allemaal in ging. Oorspronkelijk wou ik heel graag een hertenkalfragout maken, maar ik was wat te vroeg met mijn zoektocht naar wild en kwam dus met rundsstoofvlees thuis. Dit gerecht kan je dus perfect ook met lekker wildstoofvlees maken. Volgen jullie even mee?

IMG_8480

Wat moet je doen (voor 7-8 personen)?

Maak je vuur aan en doe de barbecue toe, zodat het allemaal goed warm kan worden. Je kan bij de MasterTouch het middelste deel van het bovenste rooster eruit halen en daar de pot insteken, maar wij zetten de pot in het begin op de onderste rooster om het wat sneller warm te krijgen (tijdsnood, het doet wat met een mens). Verhit een hele flinke klont boter in de pot en korst 400 g gerookte spekblokjes en 1,5 kg rundsstoofvlees (of wildstoofvlees) erin aan. Strooi er meteen ongeveer 2 el bloem overheen en bak even aan. Kruid met peper en zout. Blus met (opgelet, there’s a lot of alcohol involved) 3 flesjes Chimay (of ander donker bier) en 2/3 fles rode wijn.

IMG_8483

Je kan ook voor evenveel rundsbouillon gaan in plaats van de rode wijn. Voeg 1,5 el rundsbouillon toe (of 2-3 blokjes), 2 laurierblaadjes en flink wat tijm. Hoe meer tijm je gebruikt, hoe meer uitgesproken de smaak. Voeg 2 el appelsiroop toe. Zet de deksel op de pot en doe de MasterTouch dicht. Je kan de temperatuur in het oog houden op de deksel. Laat het geheel nu zo’n 2-3 uur pruttelen en ga af en toe roeren. Bind op het laatste, vlak voor je gaat eten, in met bindmiddel en serveer met puree, spruitjes, veenbessen en worteltjes. Of groentjes naar keuze natuurlijk, maar dit moeten zowat mijn favorietjes zijn.

Absoluut geweldig van smaak. Een meer gerookte smaak in je stoofvlees. Stoofvlees dat uren aan een stuk heeft liggen pruttelen in de buitenlucht. Heerlijk!

IMG_8485

Met een dikke pull in de winterzon staan barbecueën, met je familie rond je heen en een glaasje prosecco en hapjes? Klinkt dat nu niet gewoon als de beste dag op aarde? Want dat was het alvast wel.

IMG_8648

De MasterTouch is bovendien best wel gebruiksvriendelijk, blijft mooi op temperatuur en met behulp van de aansteekset zijn je kolen heet in no time. Daarbij komt nog eens dat het een échte beauty is! Ook van de grote Dutch Oven ben ik helemaal wild. En je moet er natuurlijk niet enkel wild in klaarmaken om er wild van te zijn. Je kan er alles mee doen. Een vegetarisch stoofpotje, paella en volgens mij zelfs soep, waarbij ik meteen denk aan een bouillabaise. Laat je creativiteit de vrije loop. Ik ga dat alvast doen, want het was misschien de eerste, maar zeker niet de laatste keer dat ik de MasterTouch gebruikte.

IMG_8649PS: ik maakte ook hapjes klaar op het feestje. Voor de geïnteresseerden, de receptjes van deze twee komen nog op de blog.

Smakelijke groetjes,

Laurence

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *