Feestdagen,  Wild

Kerstdiner: Hazenrug met portosaus, puree en winterse groentjes

Het hoofdgerecht, hmmm! Ik maakte deze klassieker omdat dit voor mij echte nostalgie is. Wij aten vroeger altijd hazenrug met portosaus, kroketjes en winterse groenten op Kerstdag. Toen we nog klein waren, begon de kerstdag altijd rond de vroege namiddag. Dan zetten we met het gezin een goede film op en aten we een heleboel lekkere hapjes. ’s Avonds aten we vaak als voorgerecht een half kreeftje, vervolgens een lekkere soep en dan dé hazenrug met portosaus. Zo lekker! Ik word er helemaal gelukkig van en ben zo blij dat ik hem nu ook zelf kan maken. Het is een klassieker, maar tegelijkertijd zeker ook een echte aanrader. Genieten gegarandeerd.

IMG_8887

Benodigdheden, voor 4 personen (als deel van een menu, indien je enkel dit eet, neem je wat meer vlees-:

Voor de hazenrug:

1 hazenrug

1 el veenbessenpap (verse veenbessen aanstoven met scheutje water, suiker, sap van 1 sinaasappel en snufje kaneel, inkoken totdat het een dikke pap is, je kan dit ook invriezen en uithalen wanneer je het nodig hebt)

100 ml rode porto

200 ml water

1 el wildbouillon

3 el frambozenazijn

200 ml (lactosevrije) room

1 el boter

Voor de puree: 

1 kg bloemaardappelen

flinke klont boter

peper, zout

Voor de groentjes:

de rest van de veenbessenpap

1 zak spruitjes

200 g gerookte spekblokjes

IMG_8886

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Breng aan de kook in gezouten water. Haal de buitenste blaadjes van de spruitjes, maak een kruisje in de bovenkant en breng water aan de kook.

Verhit een flinke klont boter in een grote pan, kruid de hazenrug met peper en zout. Korst langs beide kanten aan, 3 minuten aan elke kant. Doe de hazenrug in een ovenschotel, dek af met zilverpapier en zet zo’n 15-20 minuten in de oven.

IMG_8877

Nu maken we de saus. Maak het aanbaksel in de pan van de hazenrug los met het water, de porto, wildbouillon, azijn en veenbessenpap. Laat even koken en voeg dan de room toe. Blijf roeren zodat de saus niet schift en zet het vuur meteen ook wat lager. Roer met de garde totdat de saus wat dikker wordt en houd de saus vervolgens warm op laag vuur.

Kook de spruitjes gaar in zo’n 7-8 minuten in gezouten water. Giet af en zet apart. Bak de spekblokjes aan in een steelpan en voeg vervolgens de spruitjes toe. Kruid stevig met peper en een beetje zout en houd warm door de deksel op de pan te zetten.

IMG_8885

Giet de aardappelen af, doe er een zeer flinke klont boter bij, kruid met peper en zout en plet tot een puree.

Haal de hazenrug uit de oven en trek met twee lepels de filets van het bot af. Als het heel moeilijk los komt, is je vlees nog te rauw, zet het nog even terug in de oven dan. Als je de filets van het bot gehaald hebt, snijd je ze schuin in stukjes.

IMG_8876

Je kan ofwel alles op tafel zetten en iedereen laten opscheppen ofwel geef je iedereen een lepel puree, wat stukjes vlees, spruitjes, een lepeltje veenbessen en tenslotte de verrukkelijke saus die je over het vlees giet.

Zo heerlijk!

Smakelijk!

IMG_8878

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *