As tested by Ginger

Over gezonde potten en pannen

Wat zeg jij nu? Potten en pannen kunnen toch niet gezond zijn, Ginger? Ze kunnen mooi, stevig, groot, klein, wel of niet geschikt voor de oven, zwaar of licht zijn, maar gezond of ongezond, hoe kan dat?

Laat het me jullie een keertje vertellen. Over het algemeen bevatten traditionele antikleeflagen giftige chemische stoffen die tijdens het koken kunnen vrijkomen. Er wordt vaak gebruik gemaakt van PFAS en PFOA (PFOA is ondertussen wereldwijd verboden) bij de productie van de antikleeflaag. Bij oververhitting van de pot of pan, kunnen er dan giftige stoffen vrijkomen.

Wist ik dat? Nee, dat wist ik niet! Er is meer, deze stoffen zijn moeilijk af te breken waardoor ze voor lange tijd in ons lichaam en de natuur aanwezig blijven.

Wil ik dat? Nee, dat wil ik niet! En dus heb ik samen met GreenPan, besloten om de switch te maken. Zij ontwikkelden namelijk een antikleeflaag die gemaakt is op basis van natuurlijke materialen waaronder o.a. zand. Ze gebruiken geen schadelijke chemische stoffen. De ontwikkeling van de laag is ondertussen aan de vijfde generatie toe en heeft wel wat tests doorstaan.

Gezonde potten en pannen dus. Plus, ze hebben verschillende lijnen waardoor er voor elk wat wil is wat het design betreft. Ik ging voor een mengeling van verschillende stijlen. Moet kunnen!

Ik kook er ondertussen al een paar maanden mee en ik moet zeggen dat ik zeker wel tevreden ben. Ze wassen heel gemakkelijk af, worden gelijkmatig warm en branden niet aan.

Enkele handige tips die ik kreeg:

  • Gebruik bij het koken olie die niet verbrand bij hoge temperaturen, dus niet extra vierge olijfolie.
  • Laat de pan eerst volledig afkoelen en was hem dan pas af. Niet meteen spoelen onder koud water want dit kan je pan vervormen.
  • De potten en pannen zonder houten hendel kunnen in de afwasmachine, maar voor de levensduur van je kookmateriaal is het beter ze af te wassen.
  • Gebruik best houten lepels om in je pannen te roeren.

Wat denken jullie? Maken jullie ook mee de switch?

Gezonde groetjes,

Laurence

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *