As tested by Ginger

Gezonder frituren met de Philips AirFryer

Gezonder frituren, bestaat dat eigenlijk wel? Wel, als je kan frituren met lucht in plaats van met vet, dan kan dat en dat is wat Philips met de Airfryer heeft proberen te creëren. Vet verplaatsen door lucht om op die manier gezonder te kunnen frituren. Want geef toe, stoppen met frietjes eten kunnen we van de echte Belg niet verlangen, maar het gezonder maken, dat moet wel lukken.

Ikzelf heb geen friteuse in huis. Waarom niet? Er kan alleen maar ongezond eten uit voortkomen, je huis (en je haar en kleren) gaan er enorm van stinken en het is gewoon zo’n gedoe om het proper te maken. Daar begin ik dus gewoon niet aan! Waarom ik dan wel de Airfryer gebruik? Wel omdat deze een antwoord biedt op drie bovenstaande puntjes van irritatie bij een gewone friteuse. Hoe dan? 1) Je kan er wél gezond eten mee maken, 2) Je huis, kleren en haar gaan er niet van stinken, helemaal niet zelfs en 3) het is zo gemakkelijk proper te maken. Het mandje en de onderste bak er even uit, proper maken en terug zetten. Ge-wel-dig!

IMG_7394

Je hebt wel wat opbergruimte en een beetje meer geduld nodig, het is namelijk nogal een groot ding en het duurt gemiddeld wat langer (niet zoveel langer, hoor) om je gerechtje klaar en krokant te krijgen.

IMG_4881

Wat kan je er nu allemaal mee maken? Wel, er zit gelukkig een handleiding bij waarin staat aangegeven hoe lang je welk product moet laten instaan en er staan leuke gerechtjes in om je een paar ideeën te geven. Je kan frituren, grillen en zelfs bakken! Wat ik allemaal maakte met de Airfryer? Om te beginnen testte ik het door er gewone frietjes mee te bakken (dunne, gewone en dikke wedges), ze waren steeds krokant en mooi goudbruin en naar mijn mening boet je niet in aan smaak. Verder maakte ik nog enkele leuke gerechtjes. Sta me toe deze voor jullie uit de doeken te doen.

1. Aperitieven met kale chips

De lekkere groene kool, die kent iedereen ondertussen wel al. Hét ideale alternatief voor een bakje chips. Zo af en toe hebben we er gewoon nood aan om onze salty cravings te bevredigen, toch? Dat kan natuurlijk niet altijd met chips, maar een gezond alternatief, zoals deze kale chips, dat kan natuurlijk wel.

IMG_6462

Hoe maak je het? Neem zoveel blaadjes groene kool als je maar wilt. Giet er enkele druppels zonnebloemolie over en kruid met zeezout. Hussel alles goed door elkaar en doe een 10-tal minuten in de voorverwarmde Airfryer. Check om de 3-4 minuten even hoe het eruit ziet en schud de blaadjes goed door elkaar zodat ze allemaal krokant kunnen worden.

2. Zoete aardappelwedges met een korstje van amandel

Zoete aardappelfrietjes, héérlijk (kan ook in de Airfryer, zie foto onderaan). Zoete aardappelwedges met een korstje van amandel, nog heerlijker! Je kan ze als bijgerecht serveren bij bvb een lekkere burger of je kan ze eten met een kruidig sausje en een salade, maar zelfs als hapje zijn ze perfect.

IMG_4805

Hoe maak je het? Neem 2 grote zoete aardappelen, schil ze en snijd ze in wedges. Doe in één bord wat bloem, kluts in een diep bord 2 eieren los en doe in een derde bord flink wat amandelmeel. Haal de wedges eerst door de bloem, vervolgens door het ei en als laatste door het amandelmeel. Zorg dat ze helemaal bedekt zijn met het amandelmeel. Doe ze 10-15 minuten in de Airfryer, et voilà, lekker!

3. Pompoenfalafel met een aardbeisalsa.

Falafel, zo goed als iedereen is er dol op. Het is dan ook een erg lekker, gefrituurd smaakbommetje. Een leuke uitdaging om deze eens met behulp van de Airfryer klaar te maken. Superlekker, krokant en veel gezonder! Je kan ze als hoofdgerecht eten met een yoghurtdip en een aardbeisalsa, maar je kan ze ook tussen een pita doen of als hapje serveren.

IMG_4580

Hoe maak je het? Voor ongeveer 12 balletjes, neem je 200 g pompoenpuree. Dit meng je met 1 tl komijn, 1 el versnipperde peterselie, een snufje cayennepeper, peper en zout. Dit doe je in de blender, samen met 265 g kikkererwten (uitgelekt gewicht), 1 el citroensap, 50 g kikkererwtenmeel (of andere bloem als je dit niet hebt) en eventueel 1 el versnipperde koriander. Blend tot een mooi geheel, rol er balletjes van, laat een uurtje opstijven in de koelkast en zet ze dan een kwartiertje in de voorverwarmde Airfryer.

Voilà, enkele lekkere gerechtjes die je kan maken met behulp van de Philips Airfryer. Ik ben alvast fan. Voornamelijk omdat het zo gebruiksvriendelijk is én omdat het een stuk gezonder is dan de gewone friteuse.

Voor meer informatie over dit leuke toestel vind je hier.

Smakelijke groeten,

Laurence

IMG_4338

https://ascookedbyginger.be/wp-content/uploads/2019/08/img_5d4d75c846c6f.gif” border=”0″ width=”1″ height=”1″ />

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *